понеділок, 23 лютого 2015 р.

Фінансування освіти в розвинених країнах

  Німеччина здивувала всіх своїм рішенням про повне скасування плати за навчання в коледжах (до цього плата становила менше € 1000 на рік). Тим часом у Сполучених Штатах середня вартість року навчання в 4-річному державному коледжі свого штату становить $ 8655 і $ 21 706 у такому ж коледжі чужого штату. Для приватних коледжів ця сума складе $ 29 056.
Середній американський студент закінчує коледж з боргом у понад $ 27 тисяч, а вартість навчання в коледжі в США зросла більш ніж на 1100% з 1978 року з невеликими ознаками стабілізації.
  У статті наведено 5 країн, які допомагають своїм студентам фінансувати навчання і чиї підходи до фінансування вищої освіти складають противагу американським.
                  Німеччина
Майже всі студенти в Німеччині (99%) відвідують державні університети, що фінансуються урядом. Ці навчальні заклади були безкоштовними аж до 2006 року, коли уряд Німеччини дозволив їм встановлювати плату за навчання в розмірі до € 1000 на рік, щоб перекласти частину фінансового тягаря на студентів. У наступні 8 років мали місце масові акції протесту, багато політиків висловлювалися проти такого рішення, у результаті чого всі землі Німеччини перейшли до моделі безкоштовного навчання.
  Німеччина, яка має 4-ю за величиною економіку в світі (після США, Китаю та Японії), в черговий раз почула своїх громадян у питанні здобуття вищої освіти. Габріель Хайнен-Кьяйц, міністр науки і культури Нижньої Саксонії, сказав: «Ми позбулися плати за навчання, бо не хочемо, щоб вища освіта наших громадян залежала від багатства їхніх батьків».
                        Данія
Уряд Данії надає вищу освіту абсолютно безкоштовно для своїх громадян, а також для громадян будь-якої країни Європейського Союзу.
  Більше того, уряд цієї країни також надає щомісячні стипендії студентам для покриття витрат на проживання. Будь-який студент, який потребує додаткових коштів, може отримати державний кредит під низький відсоток (процентну ставку встановлює парламент Данії).
                  Австралія
Австралійські університети є платними, і більшість студентів позичають гроші, щоб мати можливість здобувати освіту. Однак Австралія допомагає своїм студентам: по-перше, вартість навчання варіюється залежно від профільного предмета. Спеціальності, що обіцяють більш високі майбутні доходи, такі як медицина, юриспруденція і бізнес, коштують дорожче.
  По-друге, студенти можуть сплачувати авансом стільки, скільки вони або їхні сім'ї можуть собі дозволити і отримати знижку 10%. Сума, не сплачена авансом, виплачуватиметься студентом з його майбутніх доходів (ця система відома як HELP).
  Тут починається найцікавіше. З одного боку, австралійські випускники не платять ні цента, поки їхній дохід не досягне певного рівня (близько $ 51 000 на рік). Тоді вони виплачують від 4% до 8% від свого річного доходу. Однак якщо їхній дохід падає нижче мінімального рівня, вони не повинні нічого платити, поки рівень доходу не відновиться. Найважливіше: поки випускники заробляють нижче порога в $ 51 000 вони не виплачують ні боргу, ні відсотків.
  Варто зазначити, що уряд Австралії скорочує бюджет на освіту, і в результаті очікується, що австралійські університети піднімуть плату за навчання не менше, ніж на 30%.
  Процентна ставка за кредитами, швидше за все, буде прив'язана до 10-річної ставки державних облігацій (6%), що вище, ніж поточна процентна ставка, прив'язана до індексу споживчих цін (на даний час 2,9%).
                Нова Зеландія
Сусідка Австралії, Нова Зеландія витрачає більший відсоток свого ВВП на освіту, ніж будь-яка інша країна світу, що свідчить про те, що в цій країні розуміють, що освіта є суспільним благом і тому варта державних інвестицій.
  Як і Австралія, Нова Зеландія дозволяє випускникам погасити свої кредити в залежності від того, скільки вони заробляють. У 2006 році уряд Нової Зеландії повністю скасував відсотки за студентськими кредитами для всіх майбутніх студентів. У Сполучених Штатах, федеральний уряд отримав $ 41.3 млрд. прибутку від студентських кредитів у 2013 фінансовому році.
  Як і в Данії, студенти у Новій Зеландії також отримують допомогу від уряду, яку не потрібно повертати. Нова Зеландія лідирує за видатками на освіту в ОЕСР.
                   Англія
Майже всі університети Англії державні, і вартість навчання складає близько £ 6000 на рік (що трохи менше, ніж $ 10 000 на рік). Жоден університет не може стягувати більше, ніж £ 9000.
  Студенти погашають свою заборгованість зі своїх майбутніх доходів, тобто вони не зобов'язані виплачувати борг, поки їхній дохід не перевищує £ 21 000 (близько $ 33 000). Студенти виплачують 9% від будь-якого доходу після подолання цього порога та їх виплати припиняються, якщо їх дохід падає нижче £ 21 000 на рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар