неділя, 30 жовтня 2016 р.

30 жовтня: це цікаво знати

У народі 30 жовтня казали, що “На Осія колесо з віссю прощається” — це означало закінчення літнього шляху.

За церковним календарем 30 жовтня вшановували пророка Осію, мученика Андрія Критинського, преподобного Антонія Леохновського, мучеників безсрібників Косму і Дем’яна Аравійських і братів їхніх мучеників Леонтія, Анфима та Євтропія, праведника Лазаря Чотириденного.
Іменинники 30 жовтня:
Андрій, Кузьма, Леонтій, Лазар, Дем’ян.
30 жовтня народились:
1882 — Михайло Бойчук, український художник-монументаліст, лідер групи «бойчукістів». Один із засновників монуменального мистецтва України ХХ століття.
Події 30 жовтня:
1987 - дебютував гурт "Воплі Відоплясова"
Перехід на зимовий час
30 жовтня святкують:
Сьогодні День автомобіліста

Чи знаєте ви, що:
На латині ромашка називається Matricаria, що перекладається як «маткова трава», оскільки ця рослина тоді була найпопулярнішим засобом при жіночих хворобах. Цю назву вперше використав шведський лікар і ботанік Альбрехт фон Галлер, а ось у Плінія Старшого в «Природній історії» ромашка фігурує під ім’ям Chamaemellon .
Ромашка стала так називатися всього лише 200 років тому. Ця назва походить з польської і є спотвореним латинським словом romana, тобто «римська». В середині XVI століття поляки називали цю квітку «романів колір». «Ромашка» стала здрібнілою формою і вперше використовувалася під такою назвою в кінці XVIII століття в рецептах російського агронома А. Г. Болотова.

Немає коментарів:

Дописати коментар