неділя, 9 квітня 2017 р.

Сьогодні - Вербна неділя!
Сьогодні розпочинається Великий Тиждень, який ще називається Страсним.
Згідно з даними «Вікіпедії», Вербна неділя (лат. Dominica in Palmis de passione Domini) — неділя яка припадає за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов'янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською — Вербніца, болгарською — Цветніца, сербською — Цвети, словацькою — Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною).
 Церква нагадує, що Вербна неділя — це час Великого посту, тому варто утриматися від активних розваг, зловживання алкоголем і розважальних заходів.
  Під час церковного свята також не варто захоплюватися роботою, а приділити більше уваги молитві і роздумам про власне життя.
  Їжа на столі повинна бути скромною, без вишукувань і заборонених під час посту продуктів. Виняток становлять риба, рослинна олія, трохи червоного вина.
  Не можна у Вербну неділю готувати гарячі страви, тому господині всі страви роблять заздалегідь. Напередодні свята готують каші, гречані млинці випікають пісний хліб і печиво для частування за святковим столом.
 За повір'ями, в цей день не можна розчісувати волосся, щоб не зменшити здоров'я і не накликати на себе неприємності.

Немає коментарів:

Дописати коментар