вівторок, 31 жовтня 2017 р.

1 листопада: це цікаво знати


От і промайнув середній брат осені – жовтень. І тепер його місце посів жовтню син, він же зимі брат – листопад. У народі про цей місяць говорили «Листопад вітром повіває – зимі ворота відчиняє». Через нестійкий характер його порівнюють з березнем, адже обидва місяці відмежовують зиму від літа – березень запрошує в гості весну, а листопад зачиняє ворота осені.
У дохристиянські часи 1 листопада наші пращури відзначали свято Плуга, поклоняючись покровителю землеробства Сварогу, що, за легендою, викував для скіфів золотий плуг. Йому в жертву приносили півня, аби він прослідкував, щоб наступний рік був щедрим на врожай і, звичайно, оскільки Сварог вважався богом вогню, грому і блискавок, в його день вшановували й ковалів. Зазвичай, у дні вшанування Сварога стояла тепла погода, напевно небожитель цьому сприяв.
У християнські часи 1 листопада почали вшановувати мученика Садока. Йому молилися за позбавлення від раптової смерті.
За церковним календарем 1 листопада пророка Іоіля, мученика Уара, преподобного Івана Рильського, блаженну Клеопатру та її сина Іоанна, мученика Садока.
Іменинники 1 листопада:
Івани, Фелікси і Клеопатри.
Ім'я Фелікс походить від латинського слова «фелікс», щасливий, успішний. Фелікси улюбленці матерів. Навчатися не люблять. За першого знайомства залишають про себе враження «свого хлопця», однак пізніше всі, хто їх оточує, починають розуміти, що привітність у Феліксів проявляється лише тоді, коли вони знають, що зможуть скористатися людиною. І роботу Фелікси обирають таку, де можна отримати швидкий і великий прибуток. Часто конфліктують, зазвичай через гроші. Не обов'язкові. Одружуються лише з розрахунку. У сім'ї люблять бути лідерами. Для того, щоб утримати Фелікса від зради, дружина повинна завжди бути красивою.
1 листопада народилися: 
1861 - Чайка Дніпрова (Людмила Василевська-Березіна), українська письменниця та поетеса.
Ти стогнеш, а я усміхаюсь, Глузуєш — я рада ридать, Сумую, як ти бадьоришся, Говориш — я хочу мовчать. Ми різно — нас зносить докупи. Рій цілий думок і питань, А зійдемось — зараз між нами Зросте той словесний бур'ян. (Чайка Дніпрова)
1 листопада відзначається:
  • Міжнародний день веганів (вегани є строгими вегетаріанцями, вони не тільки виключають зі свого раціону м’ясо і рибу, а й будь-які інші продукти тваринного походження)
Події 1 листопада:
1918 — «Листопадовий чин» у Львові. Українці взяли владу в місті. Невдовзі було проголошено західноукраїнську державу ЗУНР.
1927 – засновано футбольний клуб «Динамо» (Київ).
1991 – Верховна Рада України прийняла «Декларацію прав національностей України».
1998 – засновано Європейський суд з прав людини.
Чи знаєте ви, що:
Жіноче волосся ненабагато поступається за міцністю сталевому дроту такого ж діаметру.
Під час Другої світової війни на німецьких субмаринах постільні матраци наповнювали жіночим волосом. Воно негігроскопічне і в умовах високої вологості не вбирає вологу.
На голові росте в середньому до 200 000 волосин.
Волосина на голові в середньому росте 5 років.
Волосся – природне полімерне волокно, легко руйнується (розплавляється) лугами, поїдається личинками молі.
Одного разу обрізане довге волосся у зрілому віці більше не відростає до колишніх розмірів.
Довге красиве волосся – одна з достовірних ознак фізичного здоров'я.
Саме по собі довге, здорове, добре доглянуте волосся не потребує ніяких бутафорських прикрас у вигляді капелюшків, хусточок, перук і виграє у змаганні на будь-якому конкурсі краси своїх власниць.
Жінка, що розпускає довге волосся у присутності чоловіка, тим самим подає якнайдавніший підсвідомий сигнал запрошення до близькості.
Волосину можна розтягнути на 1/5 її довжини, і після цього вона повертається до свого стану.
Термін життя волосся різний: на голові у чоловіків в середньому 2 роки, у жінок 4-5 років.
Перші волосинки з'являються у дитини ще в утробі матері, приблизно на 4-5 місяці вагітності.
Волосся росте з середньою швидкістю 0,4 мм в день.
Щодня у дорослої людини випадає до 200 волосин.
Жінки менш схильні лисіти, чим чоловіки тому, що коріння жіночого волосся знаходиться в шкірі на 2 міліметри глибше, ніж у чоловіків.
Шкіра людини на 95% покрита волоссям.

понеділок, 30 жовтня 2017 р.

30 жовтня в історії

1270 - почався 8-й (останній) хрестовий похід.
Спроба короля Людовіка ІХ завоювати Туніс закінчилася поразкою
1735 - народився Джон Адамс, один із творців американської революції, керівник війни за незалежність, один з авторів Декларації про незалежність, перший віце-президент і другий президент США (у 1797-1801 рр.).
Батько шостого президента США Джона Куїнсі Адамса
Джон Адамс
1751 - народився Річард Шерідан, англо-ірландський письменник і драматург ("Школа злослів'я"), політик-ліберал, один із лідерів партії вігів, член Палати громад, скарбничий флоту
1848 - у Львові почався перший з'їзд українських діячів науки - "Собор руських учених"
1871 - народився Поль Валері, французький поет-символіст, член Французької академії
1885 - народився Езра Паунд, американський поет, один з основоположників англомовної модерністської літератури, видавець і редактор
1888 - американець Джон Лауд зі штату Массачусетс запатентував кулькову ручку
1905 - у Петербурзі опубліковано Маніфест імператора Миколи II "Про вдосконалення державного порядку", який проголосив недоторканність особистості, свободу слова, зібрань, спілок та об'єднань і оголосив про скликання Державної думи із законодавчими правами
1906 - у Луганську почався випуск першого в Донбасі більшовицького видання - "Донецкого колокола"
1918 - на борту англійського лінкора "Агамемнон" Османська імперія підписала угоду про капітуляцію й припинення вогню, поклавши край І Світовій війні на Близькому Сході
1920 - у Мелітополь вступили частини Червоної армії
1921 - засновано Білоруський державний університет
1921 - у Харкові організовано "Молодий театр"
1921 - із посиланням на єврейське бюро преси в Тарнові повідомлялося, що Симон Петлюра уклав політичну угоду з організацією сіоністів у Польщі. Посередником виступив Володимир (Зеєв) Жаботинський
1933 - повідомлення італійського консула в Харкові С. Граденіго: у Дніпропетровську зафіксовано 2 тис. померлих від отруєння птомаїнами - речовинами, що утворюються в зіпсованих консервах
1936 - у Німеччині створено легіон "Кондор" - підрозділ "Люфтваффе" з кількох ескадрилей бомбардувальників і винищувачів, призначений для підтримки франкістів під час громадянської війни в Іспанії.
Через півроку легіон зітре з лиця землі Герніку
1936 - народилася Поліна Астахова, знаменита українська й радянська гімнастка, п'ятиразова олімпійська чемпіонка, володарка загалом десяти медаль Олімпіад (на Іграх 1956, 1960, 1964 рр.), триразова чемпіонка світу, чотириразова чемпіонка Європи.
Сьогодні - 75 років від її народження
Поліна Астахова, уродженка Дніпра
1937 - масові розстріли репресованих радянських керівників.
Зокрема, вбиті колишній секретар ЦВК і соратник Сталіна Єнукідзе, а також ще 13 членів ЦК ВКП (б), колишні довірені особи Кірова, ветерани-більшовики Чудов і Кодацький, перший нарком землеробства СРСР, організатор радянської статистики Мілютін та ін.
З-поміж відомих керівників Української РСР розстріляні Мендель Хатаєвич (один з організаторів Голодомору, член політбюро КП(б) України, перший секретар Дніпропетровського обкому, другий секретар ЦК КП(б)У) та Дмитро Лебідь (другий секретар ЦК КП(б)У, голова Центральної контрольної комісії КП(б)У, заступник народного комісара робітничо-селянської інспекції СРСР, заступник голови Ради народних комісарів РРФСР)
1938 - у США на радіостанції CBS відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса "Війна світів", стилізована під прямий репортаж із місця подій (режисер і актор - Орсон Уеллс).
Багато хто повірив у реальність нападу марсіан на Америку, що викликало неабияку паніку
1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Криму Ак-Шейх, Армянськ, Саки і Сейтлер.
Почалася оборона Севастополя, що тривала 250 днів
1941 - президент США Франклін Рузвельт схвалив виділення 1 мільярда доларів допомоги Радянському Союзу
1943 - радянські війська зайняли районні центри Щорськ Дніпропетровської та Генічеськ Запорізької областей
1944 - у концтаборі Освенцім востаннє застосовані газові камери
1947 - у Женеві підписана Генеральна угода щодо тарифів і торгівлі (ГАТТ) - багатостороння міжурядова угода, спрямована на зниження митних зборів та інших обмежень у міжнародній торгівлі
1956 - на Донбас за комсомольськими путівками виїхала перша група молодих киян, майбутніх шахтарів
1960 - введено в дію газопровід Дашава-Мінськ завдовжки близько 700 км
1961 - СРСР здійснив вибух найпотужнішої бомби у світовій історії: цар-бомба - 58-мегатонна воднева бомба - була підірвана на полігоні на острові Нова Земля.
Микита Хрущов пожартував, що спочатку передбачалося підірвати 100-мегатонну бомбу, але заряд зменшили, щоб не побити всі вікна в Москві
1964 - у Львові відкрито пам'ятник Івану Франку

1967 - уперше в космосі провели автоматичне стикування кораблів - радянських "Космос-186" і "Космос-188"
1974 - у СРСР в'язні мордовських таборів вперше відзначили голодуванням день політв'язнів
1975 - у зв'язку з хворобою генералісимуса Франко тимчасовим главою Іспанської держави став принц Хуан Карлос.
У листопаді після смерті диктатора принц стане королем країни
1987 - в Києві дебютувала рок-група "Воплі Відоплясова" ("ВВ"), яка згодом стала культовою
1990 - Київський міськвиконком зареєстрував Спілку піонерських організацій м. Києва - наступницю радянської піонерії
1993 - доопрацьований проект нової Конституції України опубліковано для всенародного ознайомлення
1998 - Державний комітет України у справах релігій зареєстрував статут Львівської митрополії Римо-католицької церкви, поновивши її діяльність, започатковану 13 лютого 1375 р. й насильницьки припинену радянським режимом після ІІ Світової війни
1998 - на дискотеці шведського міста Гетеборг, де молодь зібралася відзначити Хелловін, спалахнула пожежа. У вогні загинули 63 підлітки, ще 230 отримали ушкодження й травми різних ступенів тяжкості
2009 - на хвилі зростання панічних настроїв у суспільстві та епідеміологічної ситуації на Західній Україні Кабмін Юлії Тимошенко оголосив в Україні епідемію каліфорнійського грипу: вірус A/H1N1 підтверджено в 34 осіб, померли - 4.
Рішенням Кабміну скасовано на три тижні всі масові заходи включно з передвиборчими, у всіх навчальних закладах оголошено карантин. Люди розмітали з аптек протигрипозні засоби та масово вдягали марлеві пов'язки
"Терафлю", придбаний Юлією Володимирівною, залишився здебільшого нереаізованим
2010 - у Львові на Личаківському цвинтарі урочисто перепоховали Лева й Дарію Ребетів, лідерів ОУН (з), перед тим - діячів ОУН (р), які після війни жили й працювали на еміграції в Німеччині

пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

 Вітання п'ятикласникам - учасникам та переможцям І етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури!
 У середу, 25 жовтня, у ЗОШ № 27 відбувся І етап Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури. П'ятикласники, учасники інтелектуального змагання( 20 учнів), вправлялися у вмінні підбирати антонімічні фразеологізми, ставити наголоси, підбирати спільнокореневі слова та форми слова, виконувати тестові завдання з української літератури тощо. Цікаві думки висловили п'ятикласники, будуючи роздум про те, що вони цінують у людині найбільше.
 Хлопчики та дівчатка! Ви прекрасно справилися із завданнями!! Дякую кожному за високий рівень знань!!
Вітаю учасників олімпіади:
5-А клас - Бугай Вікторія, Герасимова Ілона, Матвійчук Катерина,  Ярмолюк Дарина.
5-Б клас - Катульський Костянтин, Кашпурова Анна, Ковтун Каміла, Рожко Людмила.
5-В клас - Бабич Андрій, Круліковський Максим, Круліковська Марія, Лотиш Даниїл, Скаржинець Дмитро, Собчук Анастасія, Халанчук Дарина.
5-Г клас - Артемюк Олександр, Бабешко Олександр, Мичак Анастасія, Підлісний Микола, Савюк Андрій.
Найкращі результати показали Собчук Анастасія, Рожко Людмила,  Халанчук Дарина, Кашпурова Анна.
   Переможцем шкільної олімпіади став                                       Максим Круліковський, 
учень 5-В класу.
Вітаю, Максиме! Бажаю гідно представити нашу школу під час ІІ етапу!


27 жовтня: це цікаво знати


«Гумор – невідлучна прикмета кожного правдивого таланту»
Іван Франко
У народі 27 жовтня відзначали осіннє Свято Місяця, і за його появою та грою передбачали погоду на наступні чотири тижня. Так, якщо молодик з'явився у дощовий день, то дощовим мав бути весь наступний місяць і навпаки, якщо він з'явився в ясну погоду – наступні чотири тижні мали бути сухими і холодними.
А ще цього дня колись вшановували Параскеву , вона вважалася покровителькою жіночої роботи. Цей день ще називали Параскою-Грязницею, Тріпальницею, Грязнухою, бо погода псується і йде дощ. Температура повітря 27 жовтня також знижується. Як правило, сухої і теплої погоди в цей день практично ніколи не буває.
27 жовтня — 300-й день року (301-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 64 дні.
За церковним календарем 27 жовтня вшановують мучеників Назарія, Гервасія, Протасія, Келсія, Сільвана, преподобних Параскеву Сербську та Миколу Святошу.
Краплини мудрості
  • Чеснота, якщо її хвалити, збільшується і росте не лише у душі однієї людини, але й інших закликає до наслідування.
  • Долі не обирають…Її приймають…А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.
Іменинники 27 жовтня:
Назари, Миколи і Параскеви.
Ім'я Назар у перекладі з давньоєврейської означає «присвячений Богу». Найчастіше цим красивим ім'ям називають хлопчиків в Україні. У сім'ї зазвичай Назаром називають другу або останню дитину. Вони спокійні, старанні, добре вчаться. Схожі як на батька, так і на матір. Багато читають, легко орієнтуються у складних і незнайомих життєвих ситуаціях. Одружившись, стають чудовими чоловіками та батьками, хоча і ревниві. Вперті і, завдячуючи цій якості, досягають поставленої мети. Врівноважені, люблять прораховувати кожен свій крок.

Цей день в історії

У  1895-му   завершилося   будівництво першої лінії Транссибірської залізничної магістралі.
Транссибірська залізнична магістраль (Транссиб), Великий Сибірський Шлях (історична назва) — залізниця через Євразійський континент, що сполучає Європейську частину Росії, її найбільші промислові райони і Москву з її серединними (Сибір) і східними (Далекий Схід) районами. Довжина – 9 288,2 км. –  це найдовша залізниця в світі. У 2002-му  була завершена повна електрифікація.
1904-й   – Мер Нью-Йорку Джордж Макклілен урочисто відкрив першу в Америці лінію метро.
Ця лінія сполучила район Бруклінського моста і Бродвей. Це був перший у світі метрополітен, поїзди якого рухалися по підземних і підводних тунелях. Сьогодні нью-йоркське метро – найбільше у світі.
1951-го вперше при лікуванні раку використали радіацію.
У 1982 році Китай оголосив, що кількість населення країни перевищила один мільярд жителів.
27 жовтня народились:
1745 — Максим Березовський, український композитор, диригент, співак. Класик європейської музики, засновник хорового співу.
У 2005 році на фасаді Болонської музичної академії встановлено меморіальну дошку на честь українського композитора Максима Березовського. Після В.А. Моцарта, Березовський став другим композитором-чужинцем, пам'ять якого вшанована в такий спосіб у всесвітньо відомому центрі культури та мистецтва — Болонській академії.
1924 — Леонід Павленко, лікар-травознавець, автор книжок про лікування травами, збірок легенд, зокрема «Цілющі скарби», «Біла лілея», «Цвіт папороті» та ін.
Чи знаєте ви, що:
У середні віки торговці вином випаровували з нього воду для того, щоб напій при транспортуванні не псувався і не займав багато місця. Потім воду знову доливали. Одного разу хтось з дегустаторів подумав: навіщо доливати воду? Без фази відновлення ефект від напою виявився набагато сильнішим. Так і з'явилось бренді.

понеділок, 23 жовтня 2017 р.

 Готуймося до уроків та ЗНО!
"Маруся" Григорія Квітки-Основ'яненка - зачинателя нової української прози, "батька" української прози
 !!!Повість присвячено дружині Анні Квітці.
Сюжет повісті по­даний послідовно, без екскурсів у минуле й майбутнє: 
експозиція (християнський роздум про минущість усього земного, зна­йомство з головними героями, сім’єю Наума Дрота); 
зав ’язка (кохання з першого погляду Василя й Марусі);
 розвиток дії (Василь просить руки дочки в Наума Дрота, який йому від­мовляє; хлопець іде на заробітки; Маруся в гаю потрапляє під зливу, хворіє); 
кульмінація (смерть Марусі);
 розв’язка (постриг Василя в ченці, його смерть через тугу за коханою; утіха Марусиних батьків у праці, молитвах, смиренні й спілкуванні з Богом).
P. S
Олена Кубраківна
Левко Цьомкало
    Композиційною особливістю є обрамлення сюжету повісті: початок і кі­нець тексту стає художньою рамкою, в якій оповідач висловлює повчальні сентенції, міркування, що допомагають збагнути ідею твору.




                         Варто запам'ятати!
"Я написав «Марусю» і довів, що від малоросійської мови можна розчулитися."
— Григорій Квітка-Основ'яненко
«Вас не бачив, а вашу душу, ваше серце так бачу, як може ніхто на всім світі. Ваша «Маруся» мені так розказала. »
— Тарас Шевченко, з листа до Квітки-Основ'яненка.

У Т. Шевченка є вірш «До Основ'яненка», присвячений письменнику.
Григорій Квітка- Основ'яненко..."...творець людової повісті" (І. Франко)

середу, 18 жовтня 2017 р.

Іван Котляревський у картинках до ЗНО!











                                                             ТЕСТ
  1. «Енеїда» є:
А) ліро-епічною бурлескно-травестійною поемою;
Б) епічною поемою;
В) героїчною поемою.
2. «Енеїда» написана:
А) старослов’янською  мовою;
Б) народною мовою;
В) давньоукраїнською мовою
3. За композицією «Енеїда» має:
А) 12 розділів;    Б) 10 розділів;     В) 6 розділів.
                           ХТО ЦЕ:
4. «… заявляє, що театр існує тільки для того, щоб «гроші видурювати»?
5. «… погрожує притягти до відповідальності дівчину, яка відмовилася одружуватися з ним»?
6. «… пив, гуляв, а розвіявши добро, залишив дочку й жінку без куска хліба»?
7. «… пропонує останні гроші…дівчині, щоб нелюб не докоряв їй своїм багатством»?
8. «… хто тепер – теє-то як його – не брешеть і не обманіваєть»?
9. «Юриста  завзятий і хапун такий, що із рідного батька злупить»?
10.«Один собі живу на світі, як билина в полі! Сирота – без роду, без племені»?
11.«Все, здається, близило мене до щастя: но як  на те, треба ж опізнитись одним днем, щоб горювати во всю жизнь!»?
12. «Чоловік і добрий би був, так біда, хитрий, як лисиця, і на всі сторони мотається, де не посій, там і уродиться»?
ВІДПОВІДІ:
  1. А)
  2. Б)
  3. В)
  4. Виборний Макогоненко.
  5. Возний – Борис Тетерваковський.
  6. Батько Терпило.
  7. Петрою
  8. Возний.
  9. Микола про возного.
  10. Микола про себе.
  11. Петро.
  12. Микола про виборного.

неділю, 15 жовтня 2017 р.

15 жовтня: це цікаво знати

Чи нас Господь почує усіх разом,
Коли так просить кожен про своє?
Ліна Костенко
У народі 15 жовтня вшановували Кипріана і Устину. Їм молилися, аби захиститися від усілякої нечистої сили. Люди вірили, що саме цього дня варто очищатися від зла.
За церковним календарем 15 жовтня вшановують священномученика Кипріана, мученицю Устину, мученика Феоктиста, блаженного Андрія–юродивого, благовірну княгиню Анну, преподобного Касіяна Углицького, мучеників Давида і Костянтина.
15 жовтня народились:
1921 — Дмитро Луценко, український поет. Автор текстів низки відомих пісень («Києве мій», «Фронтовики», «Сивина», «Не шуми калинонько», «Мамина вишня», Осіннє золото").
«Грає море зелене, Тихий день догора. Дорогими для мене Стали схили Дніпра, Де колишуться віти Закоханих мрій... Як тебе не любити, Києве мій!» (Дмитро Луценко)
Події 15 жовтня:
1615 – заснування київської братської школи, з якої згодом утворилася Києво-Могилянська академія.
1926 — у Києві відкрила свій перший сезон Державна російська драма (згодом — Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки) ( За мат. Вікіпедії)
Цього дня святкують:
  • Міжнародний день сільських жінок
  • Всесвітній день боротьби з раком грудей
  • Всесвітній день миття рук
  • Міжнародний день білої тростини
  • День працівників харчової промисловості
Чи знаєте ви, що:
Наполеон хотів змінити долю України. Будучи не тільки гарним полководцем, але політиком і дипломатом, Бонапарт усвідомлював, що Росія може стати слухняною лише після переходу її в розряд залежних, а не союзних держав. А таке могло статися лише внаслідок її розчленування. У контексті цього Бонапарт впритул підійшов і до українського питання.
Відомості щодо України він отримав ще в часи консульства, прочитавши «Історію Петра І» Шарля Ляво та спомини Шарля Масона. Ці автори зазначали, що російський цар нищить їх як націю, а останнім справжнім гетьманом автор вважав Мазепу. Настільною книжкою Наполеона була «Історія Карла ХІІ» Вольтера з його знаменитою фразою: «Україна завжди прагнула до свободи...»
Готуючись до походу проти Російської імперії, Наполеон дав доручення міністерству закордонних справ розробити ряд проектів щодо України. Зокрема, відокремлення українських земель від Росії і поділ їх на три частини. Правобережжя без Волині мало відійти до Польщі. А на Лівобережжі і півдні України мали бути створені дві держави під протекторатом Франції: одна з них у межах Чернігівщини і Полтавщини, друга — «Наполеоніада» на півдні України, в межах Катеринославщини, Донеччини, Таврії, Криму, Херсонщини (до гирла Дніпра). На майбутнє проект передбачав повну незалежність українських земель. (З сайту US.org.UA Ми — Українці!)

суботу, 14 жовтня 2017 р.

14 жовтня: це цікаво знати
От і прийшла Третя Пречиста, або ж Покрова, що не лише землю снігом вкриває, але й «піднімає бабу на ноги», щоб погуляти на весіллях.
У народі з 14 жовтня починали справляти весілля, що тривали до початку пилипівського посту – 27 листопада. Оскільки це була наймасовіша пора шлюбування, залишилося прислів’я: «Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста, а як прийде Покрова – зареве дівка, як корова».
Неодружені ж дівчата цього дня йшли до церкви і просили аби «Свята Покрівонька покрила голівоньку чи хусткою, чи ганчіркою аби не була дівкою». Та святій Покрові молилися не лише дівчата. Пресвята Богородиця була покровителькою запорозького козацтва та й всієї України.
Що ж до побуту, то на Покрову вирізали чотири дернини, клали їх на горищі по всіх кутках, травою донизу «аби взимку у хаті було сухо». З Покровою також пов’язано чимало метеорологічних спостережень. Зокрема, яка Погода на Покрову, такою буде і зима.
За церковним календарем 14 жовтня відзначається двонадесяте свято Покрови Пресвятої Богородиці.
Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча воно було запроваджене ще з часів хрещення Русі. Особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, при князі Андрії Боголюбському, який і збудував першу на Русі Покровську церкву. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.

Іменинники 14 жовтня:
Віра, Донат, Іван, Петро, Роман, Сава
14 жовтня народились:
1940 — Лесь Сердюк, український актор. Знявся в понад 90 фільмах («Загибель ескадри», «Як гартувалася сталь», «Батальйони просять вогню», «Гетьманські клейноди», «Мамай», «Тарас Бульба»).
1943 — Раїса Кириченко (Корж), українська співачка (мецо-сопрано), народна артистка УРСР. Лауреат державної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Кращі пісні: «Чураївна», «Козачка», «Стремено», «Жіноча доля», «Мамина вишня».
Події 14 жовтня:
1770 — заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. — м. Олександрівськ, з 1921 р. — м. Запоріжжя).
1905 – засновано Міжнародну федерацію аеронавтики.
1943 – Запоріжжя визволили від німецько–фашистських загарбників.
1947 – уперше літак перевищив швидкість звуку.
Цього дня святкують:
  • День українського козацтва
  • День захисника України
Чи знаєте ви, що:
Перший варіант найпопулярнішого за межами нашої країни літературного твору, написаного українською мовою, було створено 337 років тому (1676 р.). І це не «Енеїда» Котляревського. Задовго до того, як “Енеїда” остаточно витіснила з української літератури старослов’янську мову, без неї обходилися й запорозькі писарі, коли писали «Листа турецькому султану».
Щоправда українські, польські та російські історики стверджують, що у султанських архівах вони не знайшли жодної згадки про листи від козаків. А там досить педантично вели облік всієї дипломатичної пошти. До того ж, листи запорожців, що їх отримали правителі інших держав, засвідчили, що навіть у гніві козаки уникали в дипломатичному листуванні таких епітетів, як “кат”, “свиня” та “собака”. Однак це лише підтверджує те, що такі слова козаки дозволяли собі у популярних тоді пародіях на документи.
А найпопулярнішим твором української літератури за межами нашої країни його можна визнати хоча б тому, що вперше “Лист запорожців…” надрукували 1683 р. у Відні (німецькою мовою), щоб додати натхнення оборонцям австрійської столиці від кількасоттисячного турецького війська. Пізніше він вийшов 1841-го польською (в часописі “Львов’янин”).
Віршований переклад “Листа…” французькою виконав сам Гійом Аполлінер, англійською — канадка Флорін Лайвсей, а російською з нього “списували” 1637 р. власний лист туркам донські козаки й 1774-го — ультиматум оренбурзькому губернатору — Омелян Пугачов.
Наразі ніхто ще не здогадався занести “Лист…” до Книги рекордів Гіннесса. Адже Ілля Рєпін присвятив картині “Запорожці пишуть листа турецькому султану” 15 років свого життя!

пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Готуйся до ЗНО онлайн: українська мова і література

Шановні одинадцятикласники та всі, хто складатиме ЗНО- 2018!
Нагадую Вам про найбільшу базу тестів з української мови та літератури для підготовки до ЗНО.Онлайн-сервіс містить повну базу тестів з української мови та літератури, що пропонувались абітурієнтам під час проведення основних та додаткових сесій зовнішнього незалежного оцінювання, а також під час пробних тестувань у період 2006-2017 років. Переходьте за посиланням та шліфуйте знання!
https://zno.osvita.ua/ukrainian/
Розрізняймо!
Пропоную запам'ятати деякі іменники чоловічого роду, що мають подвійне закінчення в Родовому відмінку однини залежно від значення:

  • Алжира (місто) — Алжиру (країна)
  • алмаза (коштовний камінь) — алмазу (мінерал)
  • акта (документ) — акту (дія)
  • апарата (прилад) — апарату (установа)
  • бала (одиниця виміру) — балу (святковий вечір)
  • блока (у техніці) — блоку (політичне об'єднання)
  • бора (свердло) — бору (хімічний елемент)
  • борта (одяг) — борту (судно)
  • булата (зброя) — булату (сталь)
  • буряка (одиничне) — буряку (збірне)
  • вала (деталь машини) — валу (насип)
  • дзвона (інструмент) — дзвону (звук)
  • елемента (конкретне) — елементу (абстрактне)
  • звука (термін в музиці та лінгвістиці) — звуку (слухове відчуття, механічні коливання)
  • інструмента (одиничне) — інструменту (збірне)
  • каменя (одиничне) — каменю (збірне)
  • клина (предмет) — клину (просторове поняття)
  • листа (одиничне) — листу (збірне)
  • листопада (місяць) — листопаду (процес)
  • Нью-Йорка (місто) — Нью-Йорку (штат)
  • о́рга́на (тіла або муз. інстр.) — о́ргану (установа, друк.)
  • папера (документ) — паперу (матеріал)
  • потяга (поїзд) — потягу (почуття)
  • пояса (предмет) — поясу (просторове поняття)
  • придатка (відросток) — придатку (додаток)
  • рахунка (документ) — рахунку (дія)
  • соняшника (одиничне) — соняшнику (збірне)
  • стана (технічне) — стану (муз. та ін.)
  • телефона (апарат) — телефону (номер)
  • терміна (слово) — терміну (строк)
  • фактора (маклер) — фактору (чинник)
  • шаблона (пристрій; креслення) — шаблону (зразок) тощо.

вівторок, 10 жовтня 2017 р.

Готуймося до ЗНО!
А також не забувайте про  ЛІРО-ЕПОС (балада, дума, історична пісня, байка, поема, роман у віршах)