понеділок, 27 лютого 2017 р.

28 лютого: це цікаво знати

Розум править, кермує, панує, але серце породжує.
Із глибини духа породжується любов.
Памфіл Юркевич
28 лютого за григоріанським календарем 59 день року. До кінця року залишається 306 днів.
За церковним календарем 28 лютого вшановують преподобного Пафнутія — затворника Печерського, преподобного Євсевія – пустельника Сирійського і Далматську ікону Божої Матері.
Закінчується останній місяць зими. У народі з ним пов’язано багато різних цікавих історій. З однієї з них можна дізнатись, хто так безжально вкоротив цей місяць.
Розпочав цю справу Юлій Цезар, коли провів реформу календаря і назвав липень на свою честь «юліусом», додавши йому зайвий день, а закінчив його онук Август. Він забрав у лютого ще одну добу і додав її до «свого» місяця – «августа». Отак і став останній місяць зими куцішим на два дні. І все ж, незважаючи на свою куцість, лютий відігравав у житті наших предків важливу роль, адже наприкінці цього місяця, святкуючи Масляну, вже прощалися з зимою, а за святом Стрітення визначали характер майбутньої весни.
Іменинниками 28 лютого є:
Онисим, Овсій, Євфросинія, Опанас, Парфутій
28 лютого народились:
1826 — Памфіл Юркевич, український філософ і педагог. Автор «філософії серця» — вчення про людину, як вільну, індивідуальну, конкретну й відповідальну істоту;
1881 — Павло Альошин, український архітектор і педагог;
1887 — Сергій Борткевич, український композитор та піаніст;
1890 — Осип Сорохтей, український живописець і графік;
1901 — Роман Сімович, український композитор;
1938 — Стефан Васильович Турчак, український диригент, педагог. Перший постановник творів українських композиторів, зокрема опер «Мамаї» і «Ярослав Мудрий», балетів «Камінний господар» і «Ольга».
Події
Чи знаєте ви, що:
  • У природі існує 1330 видів води, зокрема, за походженням (дощова, ґрунтова), за кількістю розчинених речовин (мінералізована, дистильована) і т.п.
  • А в Алжирі взагалі є озеро, у якому вода — це чорнило. Цією водою можна писати на папері.
  • Існує і наймертвіше озеро на планеті. Воно знаходиться у Сицилії і називається озером Смерті. На його дні б'є два джерела концентрованої кислоти, яка і отруює воду.
  • До речі, один з станів води, зокрема, крига — має у різних місцевостях різну температуру. У Антарктиці крига має температуру -60 градусів, у Гренландії -28, а у Альпах взагалі – 0 градусів.

Немає коментарів:

Дописати коментар