пʼятниця, 17 лютого 2017 р.

w
17 лютого: це цікаво знати
У народі цей день відомий як початок звіриних (вовчих) весіль, тому святого Миколу Студійського називали «вовчим сватом».

За церковним календарем 17 лютого вшановують преподобного Ісидора Пелусіотського, благовірного великого князя Георгія Всеволодовича Володимирського, преподобного Кирила Новоєзерського, мученика Іадора, священомученика Аврамія – єпископа Арвільського, преподобного Миколу сповідника – ігумена Студійського, - повідомляють "Українські реалії" з посиланням на "Рідну країну".

Цей день вважається одним із найхолодніших у лютому — стоять сильні морози і йде сніг: «На Миколу Студеного снігу навалить гору», «Лютневий Миколай і голодний, і холодний. Студений ліс і гай — знов кожуха вдягай». Ці морози називаються «миколиними».

Наші пращури 17 лютого звертали увагу на ялинкові гілки: якщо довгі сухі гілки згинаються — буде заметіль, а якщо випрямляються — погода буде хорошою.

Іменинниками 17 лютого є:
Микита, Кирило, Георгій, Сидір, Аврам, Йосип
17 лютого народились:

1879 — Королів-Старий, український письменник, перекладач, журналіст, художник, культурно-освітній діяч, видавець. Автор роману «Чмелик», збірки казкових оповідань «Нечиста сила», трьох п'єс-казок, спогадів,статей.
1892 — кардинал Йосип Сліпий, визначний церковний та науковий діяч.
1918 — Володимир Щербицький, радянський партійний і державний діяч, перший секретар ЦК КП УРСР (1972 – 1989).
1930 — Георгій Якутович, український митець-графік, ілюстратор, художник кіно. Оформив фільми «Тіні забутих предків», «Захар Беркут».

Події 17 лютого в Україні:

1919 — Директорія УНР звернулася по допомогу в боротьбі з більшовиками до Антанти і США.
1955 — Одеська кінофабрика перетворена в Одеську кіностудію художніх фільмів.

17 лютого святкують:

Міжнародний день спонтанного прояву доброти
17 лютого в історії:

1852 р. — для публіки вперше відкрли художнє зібрання петербурзького Ермітажу. Основою музею стала колекція картин, закуплена російською імператрицею Катериною II в Німеччині в 1764 році.

1876 р. — Джуліус Вольф з Істпорта (штат Мен, США) виготовив перші консерви із сардинами.

1906 р. – у Москві народилася російська радянська дитяча поетеса і драматургАгнія Барто. Почала друкуватися з 19 років. Лаконізм і яскрава образність — характерні риси кращих її творів («Вірші дітям» відзначені Сталінською премією у 1950 році). Авторка кіносценаріїв («Слон і мотузочок», «Підкидьок»). Твори Барто видані в українських перекладах Наталі Забіли, Оксани Іваненко, Марії Пригари, Грицька Бойка.

1947 р. — в рамках пропагандистської кампанії радіостанція «Голос Америки», заснована в 1942 році для роз'яснення американської політики і підняття морального духу її союзників у Європі, Азії та Африці, провела свою першу радіотрансляцію російською мовою на Радянський Союз. На думку самих же американців, перша програма виявилась вкрай невдалою — сухий виклад поточних подій, розповідь про політичну систему США і обговорення властивостей «нового синтетичного матеріалу пирібензаміну» на фоні еклектичного музичного ряду при поганій якості звучання навряд чи справила враження на радянську аудиторію. Лише з початку 1960-х після кардинального технічного переоснащення «Голос Америки» став однією з найпопулярніших радіостанцій в СРСР.

1963 р. – народився Майкл Джордан, американський баскетболіст. Джордана часто називають найкращим гравцем у баскетбол усіх часів та народів. Він багаторазовий переможець чемпіонату Національної баскетбольної асоціації в складі команди «Чикаго Буллз», дворазовий олімпійський чемпіон. За свою кар'єру в НБА провів 1072 гри, його доробок за цей час склав 32292 очки, 6672 підбирання, 5633 результативні передачі, 2514 перехоплень та 893 блокшоти. Олімпійським чемпіоном Джордан ставав у 1984 році у статусі аматора та в складі «Дрім тім» та в 1992 році вже в статусі професіонала.

1996 р. — у шестиматчевому турнірі, який тривав протягом тижня, чемпіон світу з шахів Гарі Каспаров з рахунком 4:2 обіграв шаховий суперкомп'ютер Deep Blue компанії IBM. Це був перший випадок, коли машина не виграла партію у діючого чемпіона світу. Наступного року у матчі-реванші переможцем вже вийшов комп'ютер.

2008 р. — Косово проголосило незалежність від Сербії. До кінця року його визнали 46 держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар