вівторок, 11 липня 2017 р.

12 липня: це цікаво знати

«На Петра літо ламається, осені вклоняється»
Народне прислів’я
12 липня у народі вшановують апостолів Петра і Павла, і називають це свято днем Петра. До цього свята колись готувалися заздалегідь: білили хати, оздоблювали рушниками стіни, скрізь чисто прибирали. Вранці йшли до церкви, а повернувшись, розговлялися мандриками – спеціальними пампушками, що пекли з пшеничного тіста, яєць та сиру. Сама назва печива виникла від того, що, мандруючи шляхами, Петро з Павлом харчувалися “мандриками”.
Кажуть, що цього дня перестає кувати зозуля, бо вона вкрала у святого Петра одну мандрику, і Бог за це покарав її тим, що кожного року у цей час вона «давиться» і перестає кувати. Якщо зозуля кує після Петра – це віщує нещастя.
У деяких регіонах день Петра вважається святом рибалок, бо апостол Петро є покровителем рибного промислу. І зрозуміло, що у цей час спостерігали за погодою. “Як на Петра сльота, то буде влітку багато болота”, а “Як спека, то на Різдво буде мороз”.
За церковним календарем 12 липня вшановують славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла.
Іменинниками 12 липня є:
Петро, Павло.
12 липня відзначають:
Міжнародний день фотографа
12 липня в історії:
У 1580 році вийшло друком перше видання Острозької Біблії Івана Федорова (за сприяння князя Костянтина Острозького).
Основне видання побачить світ за рік, коли буде виправлено помилки і передруковано деякі сторінки.
1918 рік — у мерії сьомого паризького округу одружилися художник Пабло Пікассо і російська балерина Ольга Хохлова, їх повінчали в російській церкві.
1937 року   стартував безпосадковий переліт Москва — Північний полюс — США (екіпаж літака АНТ-25 у складі льотчиків Громова, Юмашева і штурмана Даниліна.
В 1943 році в  районі Прохорівки (в рамках битви на Курській дузі) почався найбільший танковий бій в історії.
1,5 тисячі танків і самохідних установок з обох сторін.  Німці й радянські війська втратили приблизно по 200—400 танків, поле бою залишилося за радянськими.
 В 2003-му   Канада легалізувала марихуану.
Існує кілька версій походження назви. Одна з них - від португальського mariguango - "п'яніючий". За іншою - від імен Марія і Хуан, що використовувалися для назви сигарет з конопле. Куріння марихуани викликає ті ж шкідливі ефекти, що й тютюнопаління:бронхіт, фарингіт, синусит, рак легень. Марихуана сприяє розвитку захворювань дихальних шляхів у більшій мірі ніж тютюн.
12 липня 2008 року  — відзначення УПЦ КП 900-ліття Михайлівського Золотоверхого собору в Києві.
Побудований за наказом князя Святополка у 1108 року, храм вистояв перед ханським нашестям, але не витримав радянського часу. У 1937 р. собор підірвали, а мощі Святої Великомучениці Варвари, які зберігалися в храмі, знайшли місце у Володимирському соборі в Києві. З нагоди ювілею їх на декілька днів повернули у збудований заново Михайлівський Золотоверхий. 
12 липня народились:
1889 — Олександр Мельников, український хірург і онколог, займався лікуванням захворювань черевної порожнини, газової інфекції тощо.
1866 — Антін Синявський, український політичний і громадський діяч, історик, економіст, педагог. Автор праць «Економічний район та економічний ландшафт», «Близький Схід і Україна» та ін.
1935 — Вадим Гетьман, український політик та фінансист. Вбитий у 1998 році.
Чи знаєте ви, що:
Гуцули вважали добрим знаком, коли свято Петра припадало на середу, — тоді усі чекали гарного року. Від цієї прикмети виникла приказка: «Не усе в середу Петра, а є в інчу днину».

Немає коментарів:

Дописати коментар