середа, 27 лютого 2019 р.


28 лютого: це цікаво знати

28 лютого за григоріанським календарем 59 день року. До кінця року залишається 306 днів.
За церковним календарем 28 лютого вшановують преподобного Пафнутія — затворника Печерського, преподобного Євсевія – пустельника Сирійського і Далматську ікону Божої Матері.
Закінчується останній місяць зими. У народі з ним пов’язано багато різних цікавих історій. З однієї з них можна дізнатись, хто так безжально вкоротив цей місяць.
Розпочав цю справу Юлій Цезар, коли провів реформу календаря і назвав липень на свою честь «юліусом», додавши йому зайвий день, а закінчив його онук Август. Він забрав у лютого ще одну добу і додав її до «свого» місяця – «августа». Отак і став останній місяць зими куцішим на два дні. І все ж, незважаючи на свою куцість, лютий відігравав у житті наших предків важливу роль, адже наприкінці цього місяця, святкуючи Масляну, вже прощалися з зимою, а за святом Стрітення визначали характер майбутньої весни.
Іменинниками 28 лютого є:
Онисим, Овсій, Євфросинія, Опанас, Парфутій

Свята

Міжнародний день рідкісних захворювань

Міжнародний день рідкісних захворювань (Rare Disease Day) відзначається щорічно в останній день лютого. Його мета – підвищити обізнаність про рідкісні захворювання і покращити доступ до засобів їх лікування.

День штурманської служби авіації ЗС України

День штурманської служби авіації в Україні з’явився недавно — в 2008 році. Згідно з наказом міністра оборони він повинен святкуватися щорічно 28 лютого. Мета внесення в календар нової дати, як зазначається в офіційних документах, — підтримати престиж штурманської служби авіації Збройних сил України. Також ця акція спрямована на «стимулювання військовослужбовців до сумлінного виконання службових обов’язків, розвиток авіаційних традицій та поліпшення військово-патріотичного виховання».

День працівників патрульно-постової служби України

Згідно з наказом Міністерства Внутрішніх Справ, ще в 2006 році на базі підрозділів патрульно-постової міліції (ППМ) була створена Патрульна служба (ПС), однак свій «професійний день» за роки незалежності України її працівники почали відзначати вперше тільки з 2010 року. Наказом від 16 січня 2010 року його затвердив міністр внутрішніх справ України. Дата святкування призначена на 28 лютого.
28 лютого народились:
1826 — Памфіл Юркевич, український філософ і педагог. Автор «філософії серця» — вчення про людину, як вільну, індивідуальну, конкретну й відповідальну істоту;
1881 — Павло Альошин, український архітектор і педагог;
1887 — Сергій Борткевич, український композитор та піаніст;

1889 - народився Павло Шандрук, український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, дійсний член НТШ.

Від квітня 1920 р. - командир бригади Третьої Залізної Дивізії. Надалі - на еміграції. Був на польській службі, 1938 р. закінчив польську академію генерального штабу; у польсько-німецькій війні 1939 р. - командир польської бригади.  

  Наприкінці 1944 р. за згодою всіх українських угруповань в еміграції очолив Український національний комітет в Німеччині, призначений його президією (із 1945 р.) командувачем Української національної армії, до складу якої увійшла дивізія "Галичина" (як 1-ша Українська дивізія). Після війни був у полоні, був звільнений за клопотанням генерала Владислава Андерса, якого знав його ще з воєнних дій 1939 р. Із 1949 - у США. 
1965 р. став кавалером найвищої військової нагороди Польщі - ордену Virtuti Militari за героїзм 1939.
1890 — Осип Сорохтей, український живописець і графік;
1901 — Роман Сімович, український композитор;
1938 — Стефан Васильович Турчак, український диригент, педагог. Перший постановник творів українських композиторів, зокрема опер «Мамаї» і «Ярослав Мудрий», балетів «Камінний господар» і «Ольга».

День в історії

1935 - у лабораторії фірми DuPont отримали "матеріал майбутнього" - нейлон-66.
Назва "nylon" утворена від двох міст - Нью-Йорка й Лондона
1984 — Майкл Джексон виграв майже всі нагороди «Греммі» — вісім, чим установив своєрідний досі неперевершений рекорд.
1986 — у центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем’єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча, голову міжнародної неурядової організації «Незалежна комісія з питань роззброєнь». Убивця з місця злочину зумів утекти, його так і не знайшли.
1995 — зареєстрована Соціал-демократична партія України (СДПУ).
Чи знаєте ви, що:
  • У природі існує 1330 видів води, зокрема, за походженням (дощова, ґрунтова), за кількістю розчинених речовин (мінералізована, дистильована) і т.п.
  • А в Алжирі взагалі є озеро, у якому вода — це чорнило. Цією водою можна писати на папері.
  • Існує і наймертвіше озеро на планеті. Воно знаходиться у Сицилії і називається озером Смерті. На його дні б'є два джерела концентрованої кислоти, яка і отруює воду.
  • До речі, один з станів води, зокрема, крига — має у різних місцевостях різну температуру. У Антарктиці крига має температуру -60 градусів, у Гренландії -28, а у Альпах взагалі – 0 градусів.

Немає коментарів:

Дописати коментар