понеділок, 18 березня 2019 р.

19 березня: це цікаво знати
У дохристиянські часи 19 березня наші предки вшановували Дажбога (Хорса). Йому молилися за гарну погоду, врожай, водили хороводи і співали веснянки, тим самим закликаючи весну.
Вважається, що в цей день в небі вже можна побачити білого лелеку, який повертається у свої рідні краї.
У християнські часи 19 березня у народі почали вшановувати Аркадія і вірили, для того аби вода у криниці була чистою і цілющою, саме цього дня варто тричі обійти навколо неї зі свічкою та молитвою.
За церковним календарем 19 березня вшановують 42 мучеників в Аморії, віднайдення чесного Хреста і цвяхів святою царицею Оленою у Єрусалимі, преподобного Іова, преподобного Аркадія.
Іменинниками 19 березня є:
Аркадій, Федір, Максим і Олена.
19 березня народились:
1895 — Максим Рильський, український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч
1904 — Марко Вороний, український поет. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард».
1930 - Ліна Костенко, українська поетеса
Події 19 березня:
1474 — У Венеції приймається закон про охорону винаходів — перший у світі закон про охорону авторського права.
1831 — Перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з City Bank New York (ніякого зв'язку зі скандально відомим нині Bank New York) 245 000 доларів — гігантську на ті часи суму. Незабаром злочинця вдалося схопити (він отримав п'ять років ув'язнення у в'язниці Сінг-Сінг) і повернути велику частину викраденого.
1911 — в Німеччині, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії вперше в історії відзначили Міжнародний жіночий день. Відзначати цей день 8 березня почали з 1914 року
1917 — в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Так є здоровою вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час першого українського свята Свободи демонстранти роззброїли поліцію.
1918 — Донецько-Криворізька Радянська Республіка увійшла до складу Української соціалістичної радянської республіки.
1922 — В лютому був виданий декрет про вилучення церковних цінностей, що викликало виступи віруючих і протест патріарха Тихона. В 6-сторінковому листі членам Політбюро В. І. Ленін у зв'язку з цим писав: «Чим більше число представників реакційного духівництва і реакційної буржуазії вдасться нам із цього приводу розстріляти, тим краще. Треба саме тепер провчити цю публіку так, щоб на декілька десятків років ні про який опір вони не сміли і думати».
1953 — Вперше по телебаченню була показана церемонія вручення «Оскара». Перше вручення премії «Оскар» відбулося 16 травня 1929 року в готелі «Roosevelt» в Голівуді. До 1953 року нагородження транслювалося по радіо. Потім — на телебаченні.
1953 — Уряд Канади оголошує про те, що у всіх великих містах країни встановлюються сирени на випадок війни між США і СРСР.
1958 — В Страсбурзі відкривається перше засідання Європарламенту.
1989 — Перший прототип єдиного в світі літального апарату з поворотними роторами — багатоцільового V-22 «Оспрей» вперше піднявся в повітря і вперше перейшов від вертикального польоту до горизонтального.
Чи знаєте ви, що:

Цікаві факти про Ліну Костенко

1. У 1963 році вона спільно з Аркадієм Добровольським написала сценарій до фільму "Перевірте свої годинники". Стрічка розповідала про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли 1964 року, але на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант "Хто повернеться – долюбить" був так змінений, що Костенко відмовилася від авторства сценарію.
2. Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилася і від премії "Золотий письменник України", не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, яке хотів їй вручити Ющенко, а фраза "Політичної біжутерії не ношу" стала мало не афоризмом.
3. У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.
https://maximum.fm/novini_t2
4. Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська теж стала письменниця, вона живе з матір'ю у Києві. А от син поетеси працює програмістом у Штатах. Внучка ж Костенко Ярослава-Франческа Барб'єрі вивчає філософію у Римському університеті "Ля Сап'єнца", де її мама завідує кафедрою україністики.
5. Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона – почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1987, за роман "Маруся Чурай" і збірку "Неповторність"); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.
19 березня – день прильоту лелек
За повір’ями, лелеки приносять на своїх крилах холод і навіть сніг, тому зазвичай у третій декаді березня спостерігається зниження температури.
Предки говорили «Лелеки прилетіли — на крилах снігу принесли».
Лелеки селяться лише біля добрих людей. Вважається, що гніздо лелеки на подвір’ї приносить щастя, удачу та добробут.
В Україну щороку повертаються 25 000 лелек.
До лелек українці завжди шанобливо ставилися, адже цей птах - один із символів України.

Немає коментарів:

Дописати коментар