середа, 10 червня 2020 р.

10 червня: це цікаво знати


За церковним календарем 10 червня вшановують преподобного Микиту, сповідника, єп. Халкидонського; святителя Ігнатія; священомученика Євтихія, єп. Мелітинського; мученицю Єликониду; священомученика Елладія, єпископа; Нікейську і Чухомлинську ікони Божої матері; благовірного Оскольда, першомученика Київського (882), у св. хрещенні Миколая; всіх преподобних і богоносних отців, що на Святій Горі Афонській просяяли.
Святий Микита в народі вшановується як сторож гусей, тому по-простому його називають Гусятником. Це обрядове свято. Гуси з весни вимагають ретельного догляду, оскільки гусенята в цей час часто гинуть. Щоб врятувати їх від гибелі, народ і дав їм святого покровителя. У народі вважається – якщо день тихий, то урожай буде хорошим. Слідкували також за конюшиною: «Конюшина зближує листочки – до негоди».
Іменинниками 10 червня є:
Гнат, Микита, Олексій.
10 червня народились:
1857 – Богумил (Федір) Воячек – український контрабасист, диригент, композитор, педагог чеського походження. В 1883–1915 рр. – соліст-констрабасист Оперного театру в Києві.
1899 – Леонід Усачов – український композитор і диригент.
1903 – Микита Шумило – український письменник, літературознавець, перекладач, журналіст. Автор збірок оповідань і нарисів, книжок для дітей, літературно-критичних нарисів «Олесь Гончар» і «Силуети».
10 червня відзначають:
  • День працівників текстильної і легкої промисловості.
  • Всіх святих землі Української.
Події 10 червня в Україні:
978 – Князь Володимир сів на київський престол.
1917 – проголошення Центральною Радою І Універсалу «До українського народу в Україні і поза України сущому», яким проголошувалася автономія України. Універсал став основою для розмежування законодавчих і виконавчих функцій органів влади.
«Народе український! В твоїх руках доля твоя. В сей трудний час всесвітнього безладдя й роспаду докажи своєю одностайністю і державним розумом, що ти, народ, народ хліборобів, можеш гордо і достойно стати поруч з кожним організованим, державним народом, як рівний з рівним.» (І Універсал)
1934 – При НКВС УРСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).
Події 10 червня:
1793 рік – У Парижі створено перший у світі публічний зоопарк.
1964 рік – У Москві відкритий пам’ятник Тарасу Шевченку.
Чи знаєте ви, що:
Переглянути фільми про міста-переможців Всеукраїнської акції “7 чудес України: історичні міста та містечка” можна  на каналі в youtube  та на сайті 7 чудес України.
Акція «7 чудес України: історичні міста та містечка» стартувала у березні 2016 року. 1 червня серед усіх заявок на участь від представників місцевих громад, громадських організацій, туристичних компаній, вищих навчальних закладів тощо Оргкомітет відібрав 21 фіналіста, які протягом літа-осені мали можливість презентувати для журналістів та громадськості свої міста, щоб позмагатися за звання переможця. Паралельно з презентаційними прес-турами відбувалося Інтернет-голосування на офіційному сайті акції www.7chudes.in.ua та анкетування експертів.
Переможці традиційно визначалися за сумою результатів Інтернет-голосування та опитування експертів (50/50). До числа 100 експертів входили керівники національних заповідників, музеїв, кафедр туризму вищих навчальних закладів України, науковці та експерти у галузі туризму, представники туристичних компаній, що займаються внутрішнім туризмом.
За сумою результатів Інтернет-голосування та анкетування експертів Оргкомітет визначив такі міста-переможці в акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» (ЗА АБЕТКОЮ):
Крім того, Оргкомітетом було визначено три спецномінації для міст, що мають значний туристичний потенціал і зацікавленість місцевої громади у розвитку своїх населених пунктів. Спецномінаціями відзначено:

Немає коментарів:

Дописати коментар