четвер, 9 квітня 2020 р.

9 квітня: це цікаво знати

У народі 9-те квітня колись відзначали, як день Мотрони Настовиці, яка вважалася покровителькою господинь. В цей день жінки просили у неї підтримки і допомоги у клопотах по господарству, яким повністю присвячували цей день.
Фото Оксани Уляньчук
Про Мотрону також говорили, що вона виходить з хати пташок зустрічати. Вважалося, що вже 9 квітня завершується приліт ранніх птахів. І як завжди у такі дні спостерігали за погодою. «Якщо перелітні птахи летять високо і швидко, голосно повідомляючи про себе – на зміну погоди».
За церковним календарем 9 квітня вшановують мученицю Мотрону Солунську; мучеників Мануїла і Феодосія; преподобного Іоана, прозорливого, Єгипетського.
Іменинники 9 квітня:
Мануїл, Мефодій, Мотрона, Феодосій.
9 квітня народились:
1860 – Антон Чехов – видатний російський письменник та драматург українського походження. Автор класичних творів «Палата № 6», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад». Створив в м. Ялті фонд для будівництва медичного центру для малозабезпечених, а також фонд, на кошти якого було відкрито муніципальну бібліотеку.
1879 – Андрій Лівицький – український громадсько-політичний діяч. Президент УНР в екзилі (1926–1954).
Події 9 квітня:
1921 – будинок Антона Чехова в Ялті був оголошений національним надбанням і створено Дім-музей А.П.Чехова.
1989 – антирадянська демонстрація в Тбілісі, розігнана військами, в результаті 20 людей загинуло, а тисячі дістали поранення.
2015 – Україна заборонила пропаганду комунізму й нацизму.
Чи знаєте ви, що в цей день
1953 – кінокомпанія «Ворнер бразерз» представила перший 3-D фільм — «Дім воскових фігур».

Через 15 років Лондонська стереоскопічниа компанія вразила глядачів тривимірними видами Ніагарського водоспаду. Але пік кіношного стереобума припав на 1950-і роки, коли кінематограф вишукував будь-які засоби, щоб виграти жорстоку конкурентну боротьбу з телебаченням. Але тоді тривимірне зображення не одержало широкого поширення через обмежені можливості в більшості кінотеатрів і через складне устаткування, необхідне для показу об'ємного кіно (срібні екрани, поляризовані скла, подвійні синхронізовані проектори, спеціальні лінзи). У 1980-ті роки в цьому форматі було знято кілька науково-популярних фільмів. Однак, незважаючи на нову хвилю інтересу до об'ємного зображення, недосконалість і незручність перегляду за допомогою картонних окулярів призвели до забуття 3D-формату в черговий раз. І тільки після того, як у 1970-і роки маленькою групою канадських вчених був розроблений новий тривимірний формат IMAX, об'ємне кіно отримало реальний шанс стати дійсно популярним.

1966 – Ватикан скасував «Індекс заборонених книг», який проіснував понад 4 сторіччя.
Перший такий список був опублікований в Нідерландах в 1529. Перший римський список був складений папою Павлом IV. Цензурні принципи цього списку були визнані занадто жорсткими, і після того, як Тридентський собор змінив церковне законодавство в області заборони книг, папа Пій IV розповсюдив в 1564 так званий Тридентський список. Цей список був основою всіх наступних списків заборонених книг. У різний час в список входили твори таких авторів, як Лоренцо ВаллаЕразм РоттердамськийЛоренс СтернВольтерДаніель ДефоДжордано БруноКоперникОноре де БальзакСартр та інших. Повний список авторів, що потрапили в список, наводиться в книзі «J. Martinez de Bujanda, Index librorum prohibitorum, 1600-1966». Майже всі відомі західні філософи були включені в список - у тому числі і віруючі, як наприклад ДекартКантБерклі. Деякі атеїсти, наприклад Шопенгауер і Ніцше, не були включені в список на підставі загального правила, що будь-які роботи, що критикують або засуджують будь-який елемент католицької віри, заборонені за фактом.

1977 – шведська група ABBA на тиждень очолила американський хіт-парад з піснею Dancing Queen.

Повторити подібний успіх у США, на відміну від Англії та інших європейських країн, їм більше не вдалося. Того ж року вони зробили перше британське турне (на два концерти в королівському Альберт-холі (11 тисяч місць) надійшло 3,5 мільйони заявок). Фінальна частина турне відбулася в березні в Австралії, де було знято більшу частину матеріалу для фільму «АББА». А 15 грудня там же відбулася й світова прем'єра фільму. 8 січня 1979 квартет взяв участь у благодійній акції ЮНІСЕФ у Нью-Йорку й передав цій організації всі прибутки від синглу «Chiquitita». Взимку 1981-82 активність групи помітно почала спадати. В грудні 1982 вийшов останній записаний разом сингл ABBA Under Attack, хоча їхнім останнім хітом стала «Thank You For The Music». Новий ріст популярності ABBA, як і всієї музики часів диско-буму, почався в 1992. Компанія Polydor перевидала всі хіти групи на двох компакт-дисках. Erasure зробили міні-альбом осучаснених каверів ABBA, а австралійська група Bjorn again добилася швидкого, але короткотривалого успіху з точно відтвореним і добре впізнаваним звучанням групи ABBA.

Немає коментарів:

Дописати коментар